Відповіді на часті питання
- Що потрібно знати при виборі та купівлі побутового автоклаву для консервування? Як вибрати автоклав для дому? Які автоклави бувають? ❯
-
За принципом дії автоклави бувають
- класичні автоклави, що працюють під тиском. У таких автоклавах варильна ємність майже повністю заповнюється водою так, щоб рівень води був на 5-15 см нижче за горловину.
- переваги класичного автоклава :
- температура стерилізації досягає необхідних 110 – 120 градусів
- кришки банок рівномірно притискаються тиском, що утворюється в автоклаві.
- недоліки класичного автоклава :
- більш тривале нагрівання до робочої температури (50-90 хвилин)
- переваги класичного автоклава :
- Парові автоклави (касетні автоклави) це автоклави в які води заливається кілька літрів і стерилізація здійснюється парою.
- переваги парових автоклавів :
- швидке нагрівання до робочої температури
- недоліки парових автоклавів
- недостатня температура для стерилізації банок і продукту, оскільки температура пари трохи перевищує 100 градусів. За такої температури повноцінної стерилізації не відбувається. Готувати продукт також необхідно довше
- відсутність в автоклаві тиску, який компенсує тиск у банку з консервами, тому доводиться використовувати притискні касети. Притискні касети завжди мають невеликий перекіс.
- переваги парових автоклавів :
Види автоклавів типу нагріву
- автоклави зовнішнього нагріву (їх ще називають газові) . Нагрів такого автоклава здійснюється зовнішнім джерелом тепла, наприклад, газова плита, портативні газові пальники, примуси, дров'яна піч або багаття.
- переваги газового автоклаву:
- не вимагають підключення до побутової електричної мережі, можливі різні варіанти нагріву, автоклав можна використовувати поза приміщенням, наприклад, у дворі приватного будинку, в гаражі, на відпочинку або на риболовлі.
- витрати на газ або дрова зазвичай нижчі ніж витрати на електрику
- нижча вартість газових автоклавів ніж електричних (іноді значно дешевше)
- недоліки газового автоклаву:
- складніше підтримувати необхідну температуру, адже коли автоклав нагріється до температури, зазначеної в рецепті, необхідно вчасно знизити нагрівання і точно підтримувати цю температуру.
- час приготування необхідно засікати вручну
- при приготуванні на кухні в процесі стерилізації небажано використовувати плиту для інших цілей
- не дуже зручно ставити і знімати автоклав із плити,
- автоклав може не поміститися під витяжку
- пошкодження зовнішнього лакофарбового покриття корпусу автоклава у процесі нагрівання.
- знос дна автоклава в процесі нагрівання
- переваги газового автоклаву:
- Електричні автоклави. Автоклави, які мають вбудований електричний нагрівач, а також механічний або електронний терморегулятор.
- переваги електричних автоклавів:
- простота завдання температури стерилізації з високою точністю
- деякі електричні автоклави мають вбудований таймер для автоматичного відключення нагрівання після заданого часу стерилізації.
- можливість зручного та безпечного розміщення автоклаву у процесі приготування
- покриття автоклава служить більше
- недоліки електричних автоклавів:
- вища вартість порівняно з газовими автоклавами
- вищі витрати на споживання електроенергії
- у деяких електричних автоклавах відсутній механічний термометр
- переваги електричних автоклавів:
- Універсальні автоклави. По суті, це ті ж електричні автоклави додатково оснащені спиртовим або біметалевим термометром. Їх можна використовувати і від зовнішнього нагріву і від побутової мережі 220 вольт.
Автоклави за типом матеріалу, з якого вони виготовлені.
- автоклави з чорної вуглецевої сталі . Такі автоклави виготовляють із листів чорної сталі завтовшки від 2 до 3 мм покритої зовні термостійкою фарбою. Деякі моделі мають покриття з внутрішньої сторони.
- переваги автоклавів із чорної сталі:
- автоклави із чорної сталі недорогі
- недоліки автоклавів із чорної сталі:
- згодом іржавіють, але якщо вчасно їх висушувати, то служать довго. Також для продовження терміну служби поверхню можна обробляти лляною олією.
- переваги автоклавів із чорної сталі:
- автоклави з нержавіючої сталі . Можуть виготовлятися з технічної нержавіючої сталі AISI-430 і з більш дорогої харчової сталі марки AISI-304. Товщина сталі варіюється від 1,5 до 2 мм.
- переваги автоклавів з нержавіючої сталі:
- більш довговічні
- більш естетичні (автоклав з нержавіючої сталі це відмінний подарунок)
- не такі важкі (автоклав з нержавіючої сталі 1,5 мм за міцністю порівняємо автоклаву з чорної сталі 2 мм)
- не вимагають ретельного догляду
- моделі з харчової нержавіючої сталі можна використовувати як перегінний куб дистилятора
- Недоліком автоклава з нержавіючої сталі є тільки його більш висока вартість.
- переваги автоклавів з нержавіючої сталі:
Автоклави за типом запірного механізму кришки
- фланцеві автоклави . Кришка таких автоклавів притискається до горловини варильної ємності на 6-8 шпильок з гайками.
- перевага фланцевого автоклава полягає у ширшій горловині.
- Недоліком фланцевого автоклава є його більш висока вартість, також не завжди зручно закручувати таку кількість гайок.
- гвинтові автоклави . Кришка в таких автоклавах притискається центром одним гвинтом.
- перевагою гвинтового автоклава є нижча вартість, недоліком вужча горловина
- автоклави із самопідтискною кришкою. Кришка притискається зсередини автоклава тиском повітря.
- перевага самопідтискної кришки в тому, що для її фіксації потрібно мінімум зусиль, недоліком вужча горловина
- класичні автоклави, що працюють під тиском. У таких автоклавах варильна ємність майже повністю заповнюється водою так, щоб рівень води був на 5-15 см нижче за горловину.
- Що можна приготувати у домашньому автоклаві стерилізаторі? ❯
-
- м'ясні та рибні тушонки
- каші
- шпроти та паштети
- перші страви такі як борщі, супи, солянки, розсольники
- страви з ягід та фруктів, такі як фруктові пюре та цукерки, повидло, варення
- страви з овочів: соління, соуси, салати
- згущене молоко
- мариновані гриби
- томатний сік
- компоти